Generale

Bullet Journal – cea mai eficientă metodă de organizare a timpului

Bun, să înțeleg că te-ai decis să îți faci propriul bullet journal sau că măcar ești cât de cât curios sau curioasă despre ce este vorba. Grozav!

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că ceea ce vezi acum pe internet este destul de diferit de ceea ce avea în cap Ryder Carroll atunci când a pus bazele acestui sistem de organizare.

El de fapt își dorea o metodă cât mai simplă și mai eficientă și așa s-a născut idea de bază numită bullet journal.

Vrei să citești cartea originală scrisă de Ryder Carroll? O găsești aici și aici.

Dacă deschizi însă netul și scrii exact aceste cuvinte, ești indundat de poze cu multe desene, stickere și washi tape, de foarte multă culoare, veselie și creativitate. Cum spuneam, departe de idea care a stat la baza originalului bullet journal.

Așa că în primul meu articol o să încerc să vă povestesc un pic despre idea originală de bullet journal.

Sistemul de bază

Rydel Carroll, inventatorul așa numitului Bullet Journal a creat un sistem foarte simplu de urmat, ce promite să te ajute să îți organizezi mai eficient timpul.

El a gândit procesul de Rapid Logging care este de fapt limbajul de bază al jurnalului. Asta înseamnă că trebuie să scrii ce ai de scris repede, simplu și cu puține cuvinte.

Și pentru ca lucrurile să fie și mai simple, el ne sugerează să folosim anumite simboluri pentru a denumi fiecare propoziție pe care o scriem în jurnal.

Iată care sunt simbolurile de bază:

  • tasks (sau ce avem de făcut în timpul unei zile sau luni) au ca simbol un cerc; dacă ai terminat una dintre treburile pe care ți le-ai propus, tai cercul cu un x iar dacă acea treabă a fost anulată sau te-ai decis că nu mai trebuie să faci acel lucru, tai totul cu o linie.

Taskurile pot și mutate într-o colecție și atunci pui semnul > peste cerc iar dacă ți-ai notat-o și în Future Log (un registru în care îți notezi cele mai importante date din acel an) pui un < peste cerc.

Sursa: bulletjournal.com
  • notes sau notițe se noteză cu un simplu “–” (minus) și sunt folosite pentru a nota lucruri pe care vrem să nu le uităm.

Dacă avem ceva foarte important de reținut putem să punem un * (o steluță) semn ce dă acelui eveniment prioritate iar un ! (semnul exclamării) ne spune că acel lucru/eveniment ne-a oferit un moment de inspirație de care sigur vom dori să ne amintim.


Sursa: bulletjournal.com
  • events sau evenimentele sunt marcate cu un “o”; ele pot fi aniversări de orice fel, lucruri deosebite care ni s-au întâmplat sau evenimente din care am învățat ceva.

Sursa: bulletjournal.com

Toate acestea pot fi amestecate cum vrei tu. Important este ca tu să înțelegi sistemul tău de lucru și ca toate acestea să te ajute pe tine să fii un om mai organizat.

Iată câteva idei și adaptări:

Sursa: This Simple Love

Sursa: planwithady.com
Sursa: wundertastisch.com
Sursa: @loashleydoodles
Sursa: bluelahe

Să vorbim despre colecții

Cele patru mari colecții dintr-un bullet journal sunt:

  • Indexul
  • Future Log (jurnalul anual)
  • Monthly Log (jurnalul lunar)
  • Daily Log (jurnalul zilnic)

Pe lângă jurnalul zilnic mai puteți avea și jurnalul săptămânal. La începutul fiecare săptămâni scrieți tot ce aveți de făcut pe o singură pagină.

Indexul se găsește la începutul jurnalului tău și este făcut să te ajute să găsești imediat ceea ce cauți. Pentru asta nu uita să îți numerotezi paginile.

Sursa: almostamess.com

Future Log este ca un calendar în care îți notezi toate evenimentele importante din acel an (aniversări, programări, întâlniri, vacanțe).

Sursa: bulletournal.com

Monthly Log sau Jurnalul Lunar este locul în care vei scrie tot ce ai de făcut într-o lună. El este împărțit pe două foi, una este foaia calendar și una este foaia pe care trecem tot ce avem de făcut.

Sursa: @nittany_bujo
Sursa: Christina77star
Sursa: @planningroutine

Daily Log este locul în care vei scrie zi de zi ce ai de făcut. Poți face asta seara sau de fiecare dată când îți amintești ceva important sau oricând în timpul zilei când vrei să îți notezi ceva.

Sursa: bulletjournal.com
Sursa: alukewarmmess
Sursa: @my_journaling_corner

Colecții deosebite

Pe lângă colecțiile de bază, poți avea tot felul de liste ca de exemplu:

  • cărți citite sau de citit
  • filme și seriale de vizionat
  • cele mai frumoase cântece
  • facturi de plătit
  • animalul meu de companie
  • amintiri
  • desene

La sfârșit o să vă las cu un citat din Ryder Carroll care spune că a fi productivi înseamnă că ne folosim timpul cu înțelepciune, concentrându-ne asupra ceea ce contează.

Când se termină o lună, în timp ce îți planifici luna următoare, verifică și jurnalul lunar și vezi dacă a rămas pe acolo ceva ce nu ai făcut și decide dacă acel lucru mai este important pentru tine sau nu. Nu uita nici de jurnalul anual, trece și de acolo datele importante în monthly log.

Cu drag, Iulia