Generale

Șase greșeli pe care le-am făcut în bullet journal și cum am găsit metoda ideală de planificare pentru mine

Bullet journal-ul poate fi o metodă foarte bună de organizare mai ales dacă îl folosești în mod corect. De multe ori însă am văzut că lumea renunță la el din diverse motive. Vă spun sincer că și eu m-am gândit uneori dacă să îl mai păstrez sau nu și mai ales au fost luni în care abia l-am folosit sau nu l-am folosit deloc.

Când bullet journal-ul a devenit mai mult o povară decât un ajutor mi-am dat seama că pe parcursul ultimilor doi am făcut câteva greșeli care m-au adus în situația în care eram. Așa că am resetat ideile pe care le aveam despre bullet journal și am început să mă documentez mai bine pentru a vedea ce pot să schimb pentru ca jurnalul să îmi fie din nou de folos.

Așa că azi vreau să vă povestesc un pic despre greșelile pe care le-am făcut eu de-a lungul timpului când vine vorba de bullet journal care sper să vă ajute și pe voi.

  1. Am încercat să copiez ce făceau alții: acum doi ani când am desoperit idea de bullet journal-ul, am vazut o mulțime de videoclipuri pe YouTube. Toate erau foarte frumoase și de fiecare dată mă gândeam că pot și eu să fac asta (de fapt nu puteam). Și pentru că nu îmi ieșea la fel (nici de departe) mă supăram și mă demoralizam și uneori renunțam cu totul.
  2. Nu acceptam nicio greșeală: chiar și cea mai mică problemă din bujo (un cuvânt scris urât sau o linie strâmbă) trebuia acoperită sau corectată imediat. Astăzi sunt ok cu greșelile (se întâmplă oricum) și trec mult mai ușor peste ele fără să mai caut perfecțiunea.
  3. Planificam cu prea mult timp înainte: când prindeam un pic de timp liber, mă apucam și îmi pregăteam chiar și o lună întreagă. Apoi, pentru că totul era deja făcut, nu mai aveam nicio tragere de inimă să fac ceva sau să scriu ceva în jurnal.
  4. Îl foloseam ca jurnal și nu ca bullet journal: în loc să fie locul unde să mă organizez și să am toate ideile la un loc, eu foloseam bullet journalul ca și jurnal, unde scriam ce am făcut în ziua respectivă în loc să scriu ce aveam de făcut în ziua respectivă. Da, putem folosi bujo și pentru a scrie amintiri sau pentru a lipi poze dar scopul principal trebuie să fie organizarea.
  5. Nu am făcut destul research de la început și am avut idei preconcepute: pentru că primele mele idei despre bullet journal au venit de pe YouTube am crezut că de fapt așa trebuie să fie un bujo (colorat, plin de stitckere, washi tape, etc) și vă spun sincer că o perioadă mare de timp am folosit bullet journalul ca și o casă extrem de colorată pentru colecția tot mai mare de washi și stickere. Dacă aș fi căutat un pic de la început ca să înțeleg conceptul cred că lucrurile ar fi stat altfel pentru mine și l-aș fi folosit altfel.
  6. Începeam lucruri pe care nu le terminam niciodată: de exemplu făceam trackere pentru fiecare lună dar nu le completam decât câteva zile. Un alt lucru ar fi că atunci când plecam undeva, îl căram după mine dar scriam în el o dată la câteva zile când mă chinuiam să îmi aduc aminte ce făcusem până atunci.

Cum să găsești și să păstrezi pacea în bullet journal

Nu știu dacă ați auzit de expresia planner peace dar pe scurt înseamnă să fii împăcat cu metoda de planificare pe care o folosești.

Eu mi-am găsit “pacea” după mult research și citind o carte pe care vi-o recomand (o să îi fac și un review în curând) numită Dot Journaling de Rachel Wilkerson Miller.

Ce am azi în bullet journal:

  • la început de an sau când încep o agendă nouă am paginile de Key (simboluri pentru fiecare task), Future Log (calendarul anual, cu evenimente), pagina de Goals (obiectivele pe care vreau să le îndeplinesc) și o pagină pentru cărțile citite.
  • pentru fiecare lună am cover page (coperta lunii), un calendar și monthly focus (adică lucrurile pe care vreau să mă focusez în luna respectivă).
  • pentru fiecare săptămână am două pagini în care îmi trec ce am de făcut în fiecare zi și încă o pagină cu cele 5 obiceiuri pe care le urmăresc și ca o noutate am o rubrică pe care am numit-o Săptămâna în cuvinte, care este un mic jurnal.
  • două lucruri noi pe care le-am încercat în septembrie au fost One Line a Day, unde scriu câteva cuvinte în fiecare zi și un Monthly Review, care este un jurnal al lunii pe care îl completez la sfârșit de lună.
  • printre toate astea încerc mereu să am și câteva pagini creative, pagini cu motto-uri și liste diverse.

Sper ca toate astea să vă ajute și pe voi pe viitor mai ales dacă sunteți la început de drum.

Spor la planificat!

Cu drag, Iulia

drmax.ro/